MOI ET LES AUTRES

MOI ET LES AUTRES

15.05.2021 - 13.06.2021

schilderijen en werk op papier

Een terrasje doen, kijken en bekeken worden: Moi et les autres.

Van de afgedrukte hand op een rotswand tot Van Eycks discrete portret in de spiegel van de Arnolfinis, het zelfportret van kunstenaars duikt onder verschillende vormen op in hun werk. Het weet steeds bezoekers van musea en galeries te boeien. Als sociale beestjes kijken we graag naar onze soortgenoten, we vellen een oordeel, proberen levens te doorgronden, vergelijken wellicht met onszelf.

De getormenteerde portretten van Frances Aviva Blane doen de vraag rijzen of ze zichzelf dan wel een ander analyseert. Eric Monbel schildert zijn alter ego in een diepe slaap. De Canadese kunstenares Shoshana Walfish, nieuw in de galerie, steekt een provocerend snoetje uit naar de al te nieuwsgierige kunstliefhebber. Daniel Enkaoua kijkt je dromend van opzij aan, als vanuit de eeuwigheid.

Maar vertelt de manier waarop een kunstenaar de andere afbeeldt ook niet veel over hem zelf? Eddie Panier maakt een eregalerij met tekeningen van vrouwen van de Commune. Statieportretten zijn het, niet van de adel maar van geëngageerde volksvrouwen.

In ‘Couple’, smeert Andrew Litten twee figuren brutaal als één pasteuze kleurrijke eenheid in elkaar. Een jongetjes portret wordt bewust primitief geschilderd wat het des te kwetsbaarder maakt.

De tentoonstelling wordt verrijkt met bronzen van George Grard ( 1901 – 1984 ) en Francine Van Mieghem. George Grard laat ons een warm mensbeeld na dat de weelde van het lichaam verkent, het lichaam als symbool van de zee, van de seizoenen… Francine Van Mieghem benadert het naakt niet alleen vanuit het volrijpe, ze verankert ons menselijke doen en laten vaak in poëtische fragiel uitgelijnde bronzen.

Waar? / Où? / Where?

  • De Queeste Kunstkamers
  • Trappistenweg 54
  • 8978 Abele/Watou

Wanneer? / Quand? / When?

  • zaterdag en zondag van 14u tot 18u
  • samedi et dimanche de 14h à 18h
  • Saturday and Sunday from 2pm to 6pm